2020. május 11., hétfő

Mi a mágia


A mágia szó a széleskörű gyakorlatok leírására szolgál, az egyszerű bűbájtól kezdve, hogy hatással legyünk szerelmeseinkre, egészen a kiteljesedett átokig, a jóslásig, a gyógyításig, az ördögűzésig és még sorolhatnánk. Természetesen néhány olyan dolog, amit a múltban mágiának gondoltak, napjainkban tudománnyá vált, és kétségtelen az a tény, hogy amit napjainkban félreérthetően babonaként ismerünk, a jövőben tudományos alapokra emelkedhet.

A mágia alapvetően a pszichikai energia használatával működik, amit az akaraterő és a képzelet irányít egy bizonyos cél elérése érdekében. A ceremóniák, a transz, a bűbájok, a gyertyák, a gyógynövények, a színek és a parfümök, mind az érzelmek megnövelésére, a képzelet kiterjesztésére és az akaraterő erősítésére szolgál. Ha az érzelem elég erős, akkor ezek egyike sem szükséges a vágyott eredmény eléréséhez. A bűbáj egyfajta gondosan kidolgozott ima és mindig a leginkább átélt ima az, ami a legdrámaibb választ adja. A pszichikai energia sem nem jó és sem nem rossz és nem fekete vagy fehér. Ez mindannyiunk veleszületett tulajdonsága. Olyan, mint az elektromosság, ez az a mód, melyben használata által jót vagy betegséget idézhetünk elő.

A mágia ritusai két részre oszthatók; először: a hasonló hasonlót hoz létre, vagyis a következmény hasonlít az okára; másodszor a dolgok, amelyek egyszer kapcsolatban álltak egymással, továbbra is hatnak egymásra a távolból, még akkor is, ha a fizikai kapcsolat megszűnt közöttük. Az előbbi alapelvet a hasonlóság, az utóbbit a kapcsolat, vagy az átvitel törvényének lehet nevezni.




Hasonlósági mágia

Mágia, Eli Tiunine - Envoutement
A varázsló egy cselekményt utánoz, amelynek segítségével egy bizonyos kívánt hatást szándékszik létrehozni. Ez a fajta mágia nevezhető ezért homeopatikus vagy mímelő mágiának is. A varázsló a szertartásokon keresztül a természet működését igyekszik befolyásolni.

Példák a homeopatikus mágiára: az ellenségét úgy akarja megsemmisíteni valaki, hogy képmását sérti meg vagy pusztítja el, ugyanis, ha a képmás sérül, akkor az ábrázolt személy is sérül vagy meghal. Így például ha egy odzsibvé indián rosszat akar valakinek, fából elkészíti a képmását és tűt szúr a szobor fejébe vagy a szívébe, avval a szándékkal, hogy a tű szúrása fájdalmat okoz az illető személynek. Ha azonban a szándéka az, hogy az illető személyt megölje, akkor mágikus szavak kíséretében eltemeti a fabábut. A perui indiánok is így járnak el: zsírból és földből formálják a csontokat. Malájföldön azt is fontosnak tartják, hogy a bábunak tartalmaznia kell a célszemély testéből származó anyagot, mint pl. a haj, köröm.

A homeopatikus mágiát nem mindig rossz cél érdekében alkalmazták: alkalmazták például a a szülések megkönnyítésére is. A szumátrai batakoknál, ha egy nő meddő volt, akkor egy gyerek képmását faragta ki fából és ölben tartotta, felöltöztette stb. Vagy az is gyakori, hogy egy meddő házaspár hív egy sokgyerekes apát, aki egy gyerek fabábuját tartja a meddő apa fölé és varázsmondókát mormol.

De alkalmazzák még gyógyításra is: a sárgaságot gyógyították úgy, hogy sárga dolgokba űzték a bajt. A homeopatikus mágia, illetve a homeopatikus jellegű gyógyítás ősi formái azonban nem keverendőek össze a modern homeopatikus gyógyítással.

Ezt a fajta mágiát leginkább a táplálék biztosításában szokták alkalmazni.Új-Guineában az a szokás, hogy a kókuszpálmán található rovart beteszik a lándzsájukban található üregbe, ahol a dárdahegy illeszkedik, hogy a dárdahegy is olyan szilárdan beékelődik a nyélbe, mint a rovar a fába.





Átviteli mágia

Átviteli mágia, például az olyan szokások, hogy a újszülött köldökzsinórját elteszik, mert ennek megsemmisülése a az újszülött csecsemő sorsát negatívan befolyásolná (Kína).

Európában a fogak elhajítását övezte tilalom: ugyanis ha ezeket valamilyen állat eszi meg, akkor a gyereknek az állathoz hasonló foga fog nőni.

Plinius azt írta: ha megsebesítettél egy embert, és ezt fájlalod, akkor arra a kezedre kell köpnöd, amely a sebet okozta, és akkor a szenvedő fájdalmai enyhülnek. Melanéziaban ha egy férfi barátai birtokába jutnak annak a nyílnak, ami a férfit megsebezte, akkor gyulladásgátló falevelekbe göngyölik a nyilat, annak érdekében, hogy a sebesült gyulladása enyhüljön.

Európában egyes tájain, úgy tartják, ha valakinek a lábnyomába szöget ütnek, akkor az illető lesántul. De ugyanezt a módszert vadászatnál is felhasználták: a jobb hatás elérése érdekében fontos volt, hogy a szög koporsóból legyen kihúzva.

Szimpatetikus mágia

A mágia két fent említett fajtája összefoglalható a közös szimpatetikus (szimpátián alapuló) mágia elnevezéssel, mivel mindkettő feltételezi, hogy a dolgok a távolból titkos szimpátia útján hatnak egymásra, és hogy az impulzus átvihető az egyikről a másikra.

Szimpatetikus mágia (szimpátián alapuló):

homeopatikus mágia (hasonlóság törvénye),
átviteli mágia (a kapcsolat törvénye)

Forrás: josda.hu

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése