2021. február 26., péntek

Tízmilliószoros teremtő napok 2021 -ben – Tibet titkai és hagyományai

A „nagy” Buddha (Dharmacsakra) napokat hívják tízmilliószoros napoknak a tibeti kultúrában. Minden évben az első holdhó 15., negyedik holdhó 15., hatodik holdhó 4. és kilencedik holdhó 22. napja. Ezeken a napokon olyan változásokra van szükség, ami megfordíthatja az életed eddigi menetét, vagy épp belső változást hoz. Amit a szíved súg arra érdemes hallgatni! Az álmokban és önmagatokban is érdemes hinni. A sorsod kovácsa Te magad vagy, de talán a „jó öreg Univerzum” ereje is segíthet és melléd szegődhet az utadon. A teremtőerő óriási energiákkal bír. Kívánj jót másoknak és a szeretteidnek is. Ezeken a napokon minden, amit teremtesz, tízmilliószoros erővel hat.

A tízmilliószoros napokról úgy tartják, hogy csodatevő erejük van, emiatt minden, amire ekkor gondolunk vagy amit teszünk, befolyásolhatja a jövőnket. A többszörös energia elve működésbe lép.

Ezen a napon megváltoztathatod életed minőségét, harmóniát teremthetsz kívül és belül is. A lényeg egyszerű. A szív hangjára hallgass! Ne bíráld felül a választ! Figyelj az első hangra! Fontos az is, hogy higgy magadban, a belső erődben és megkapod a támogató energiákat. Teremtsd meg az utat a pozitív gondolatoknak! Adj hálát a legapróbb örömért is, mutasd ki a szeretetedet! Már előző este döntsük el, hogy másnap: „Jó napom lesz!”.

Mottó:

„Egy őszinte mosoly reményt, energiát ad. Ha őszinte mosolyt szeretnénk, akkor először is meg kell teremtenünk a megfelelő alapot hozzá.” (Tendzin Gyaco, született Lhamo Donrup a jelenlegi dalai láma).

Figyelmedet fókuszáld a pozitív dolgokra, ezzel egyfajta védelmet is kapsz a rontások, negatív erők ellen. Kívánj jót a szeretteidnek, ismerőseidnek, vedd észre az apró csodákat! Segíts, ahol csak tudsz önzetlenül, legyél kedves másokhoz, öleled meg a párodat, jó barátodat! Pár biztató és őszinte szó is jól eshet másoknak. Mosollyal nyisd és zárd a napod! Gondolhatsz egy vágyott utazásra, vagy bármi másra, ami pozitív érzéseket indít el benned. A teremtés tízmilliószoros hatásának ereje érezhető lesz.

Mottó:

„Ott mélyen belül a tudatosságot táplálni magunkban, a körültekintő és belátó gondolkodást fejleszteni többet ér, mint bármilyen meditáció vagy ima.” (Tendzin Gyaco, született Lhamo Donrup a jelenlegi dalai láma).


Tízmilliószoros napok 2021-ben:

2021.02.27.

A vajmécsesek ünnepe – Chötrül Düchen

Tibeti nevén Chötrül Düchen, amely magyarul a vajmécsesek ünnepét jelenti. Ebben az időben vajból készült mécseseket gyújtanak, ezeket madár, virág és fa alakú lámpásaikba teszik, és közösen megemlékeznek Buddha jelentős, valamint nemes tetteiről.

Telihold lesz ezen a napon, ami az elengedéseket segíti, de ebben az időszakban érzékenyebbek is vagyunk. A feszültségen lépjünk túl, amiben a tudatos gondolkodás segíthet.

2021.05.26.

Ez a születés, a megvilágosodás és a halál napja – Saga Dawa Düchen

A Saga Dawa Düchen, ami a születés, a megvilágosodás és a halál napját jelenti. A hagyomány szerint ekkor Buddha születésnapját ünneplik. A 35 évvel későbbi megvilágosodását, majd halálát, amikor a Nirvánába lépett.

2021.07.14.

Az imakerék ünnepe – Chökhor Düchen

A tibeti neve Chökhor Düchen, a dharma kerék első megforgatásának ünnepe. Amikor Buddha megvilágosodott a Bodhi fa alatt. Hét hetet töltött el ezen a helyen. Eleinte félt attól, hogy tanítsa a követőit, mert úgy gondolta, hogy majd nem fogják elhinni a szavait. Indra és Brahma istenek végül meggyőzték, hogy ossza meg bátran a Négy Nemes igazság tanát a követőivel.

2021.10.27.

A mennybemenetel napja – Lhabab Düchen

A Lhabab Düchen, Buddha mennyből való leszállásának ünnepe. Buddha édesanyja a születése után nem sokkal eltávozott, majd a mennybe került. Buddha a mennybe jutásakor köszönetet is mondott az édesanyjának, aki a tanait az istenek felé is közvetítette. A követői kérésére végül Indra és Brahma ékes létráin visszaszállt a Földre.

Teremtő mágia:

Hozzávalók:

-toll 

-papír

-fehér gyertya ( teamécses is lehet)

A tízmilliószoros napokon érdemes papírra vetnünk a kívánságainkat. Olyan ez, mintha egy levelet írnál valakinek, csak épp most az Univerzum a címzett. A fontos az, hogy légy hálás azokért a dolgokért, amiket már magadénak tudhatsz, értékeld azt és köszönd meg, amit majd "odafentről" kapsz. A gyertya lángjánál égesd el a leveled és a hamut tedd egy kis dobozba ( bármilyen tartóba) és rakd el olyan helyre, ahol nincs szem előtt. Ezzel elengeded magadtól azt a belső feszültséget, ami az egyes kívánságokkal kapcsolatos és beindítod a vonzás gördülékeny áramlását. 

2020. december 19., szombat

800 év után először újra láthatjuk a betlehemi csillagot karácsonykor

A betlehemi csillagot a csillagászok jelen álláspontja szerint valójában két bolygó, a Jupiter és Szaturnusz együttállása hozta létre.

A Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz 800 év óta nem volt ilyen közel egymáshoz, mint most karácsonykor lesz, mondják az asztronómusok.

A két gázóriás fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz a téli égbolton, míg végül december 21-én szabad szemmel szinte egy „csillagnak" fognak látszani. A jelenség hazánkban egész alacsonyan a horizont felett figyelhető majd meg napnyugta után, délnyugati irányban.

A karácsony egyik legismertebb szimbóluma a betlehemi csillag

A legközelebbi helyzetükben nagyjából a telehold felényi távolságra lesz látható egymástól a két bolygó és ez karácsony napjáig nagyjából így marad.

Már Johannes Kepler úgy vélte a 17. században, hogy a betlehemi csillag történetének a forrása a Jupiter és a Szaturnusz együttállása lehetett. Mások úgy vélték, hogy a napkeleti bölcsek három bolygó, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz hármas együttállását követhették.

A Szaturnusz és a Jupiter együttállása december 21-én.

Noha a Vénusz most nem lesz részese az együttállásnak ennek ellenére látványos jelenség lesz az égen, különösen az Egyenlítő környékén, de a világ bármely táján látható lesz.

„A két planéta közel állása meglehetősen ritka, mintegy 20 évenként bekövetkező esemény" – mondja Patrick Hartigan, a houstoni Rice Egyetem csillagásza. „Az ilyen együttállás, amikor ennyire közel látszik egymáshoz a két bolygó, rendkívül ritka."

„Egészen 1226. március 4-éig kell visszamenni, hogy a planéták ilyen közeli együttállása megfigyelhető volt a hajnali égen." – mondta a csillagász.

Egy Twitter felhasználó osztotta meg a képet az egymáshoz közeledő Jupiter és Szaturnusz bolygóról.


FORRÁS: TWITTER/JONATHAN THANBINGH

Egészen 2080. március 15-éig nem is lesz ilyen közel újra a Jupiter és a Szaturnusz. A következő hasonló együttállás pedig 2400 után következik be, így mindenképpen érdemes megfigyelni a jelenséget, ha lehetőségünk van rá.

„December 21-én éjszaka a két planéta a telihold 1/5-nek megfelelő távolságra látszik majd egymáshoz képest, szinte egybeolvadnak" – mondja Hartigan professzor.



Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20201213-800-ev-utan-ujra-lathatjuk-a-betlehemi-csillagot-karacsonykor.html

2020. október 6., kedd

Jóslás bal tenyérből

Csuklóvonal

Az aktív és a passzív kezet egyaránt gondosan elemző hagyományos palmisztria művelőitől eltérően - arra hivatkozva, hogy a bal kéz közelebb van a szívhez - a cigányasszonyok a bal tenyérből jósolnak. Az ujjakon kívül elsősorban a tenyér vonalainak tulajdonítanak nagy fontosságot. Megnézik a vonalak minőségét is, de főleg a vonalak színét, amelyek jót vagy rosszat jelezhetnek. Mindenekelőtt azonban a csuklóvonalat veszik alaposan szemügyre. Szerintük idővel gazdag lesz az, akinek a csuklóján sok vonal van. Ha viszont ezeket egy beteg ember kezén lelik fel, melyek ráadásul kék színűek is, akkor az illetőnek nem sok reménye van a felgyógyulásra.


A hüvelykujjat körülölelő életvonalból elágazó, a csukló felé húzódó mellékvonalak, vagy befolyásvonalak jó házasságot, s a párválasztás révén anyagi sikert, meggazdagodást ígérnek. A fiatal nők kezén a befolyásvonal szenvedélyes szerelmet, sok gyermeket jelent, míg az idősebbeknél elsősorban örömet és boldogságot ígér.

Bojtban végződő életvonal

A hüvelykujj alatti Vénusz-domb - melyet almának neveznek - alján látható sok kis vonalból az illető ember idő előtti halálára következtetnek, míg a házasulandóknál ez a vonalformáció boldogtalanságot, sok szomorúságot jelent a házas életben. Ha beteg embernél a Vénusz- domb, vagy, ahogy ők mondják, az alma alsó része piros színezetű, akkor nincs többé remény a felgyógyulásra. A hüvelykujj második ízpercén található vonalak színe ugyancsak meghatározó a betegre nézve; ha ezek a vonalak pirosak, akkor az illető nagy kínban fog meghalni; ha viszont kékes színezetűek, akkor a beteg könnyű halállal végzi be az életét.

Ha a hüvelykujj tőpercénél (a Vénusz-dombon) lévő vonalak közül több kisebb vonal ível felfelé, és ezek az életvonalat metsző, felfelé futó vonalak metszik az élet- és a fejvonalakat, akkor az illető embert élete során sok baj és szerencsétlenség éri. Jóra csak akkor számíthat, ha az életvonal a csuklóvonalban végződik, mintegy beleszalad, továbbá, ha a hüvelykujj főredőjét és az életvonalat sok kis vonal metszi keresztül, s a Vénusz-domb, vagyis az alma, sima, redőtlen és szép domború.

Együtt induló élet- és fejvonalak

Abból, hogy ha a hüvelykujjat övező életvonal - melyet keresztnek hívnak - és a mutatóujj alatt eredő fejvonal (napfény a neve) az indulásuknál össze vannak kötve, tehát egy tőből erednek, nagy szerencse prognosztizálható, főleg akkor, ha a két vonal között - különösen a kezdeti szakaszukon - sok kis apró vonal látható, valamint, ha a mutatóujj ízperceinél a vonalak mélyen be vannak vágva.

Ha viszont a sorsvonal (az úgynevezett kígyó) belefut a fejvonalba, akkor az illető szerencséjét aláássák irigyei, és a kéz tulajdonosa az ellenségeitől igen sokat fog szenvedni.

Az a formáció, melynél a sorsvonal hiányzik a tenyérből, valamint a középső ujj percein a vonalak mélyek és sok kis vonallal átmetszettek, szerencsét jelent, az ilyen kéz hosszú életet és sikeres boldogulást jövendöl; s ha ráadásul a középső ujja alatti rész - a Szaturnusz-domb - telt, jól kidomborodik, akkor az illetőnek a házasélete is harmonikusan boldog lesz.  A Szaturnusz-dombon található sok kis apró vonal hajadonnál, vagy agglegénynél küszöbönálló házasságot jeleznek, míg beteg ember kezén ezek a redők a közelgő halál előjelei.

Ha a tenyér kisujj felőli oldaláról induló - az ördög ostorának nevezett - szívvonal megközelíti, eléri, vagy átvágja a fej- és az életvonalat, akkor a kéz gazdája életében sokat nélkülözik, nyomorog, szenved, mégpedig saját hibája folytán, ugyanis az illető mód felett irigy, gyűlölködő, merev és primitív. Ha a szívvonal olyan rövid, hogy nem éri el a fejvonalat, csak a sorvonallal van összekapcsolódva, a kéz birtokosa természetellenes halállal fog meghalni, vízbe fullad. Ezzel szemben, ha szívvonal feletti és az ujjak alatti rész sima, vonaltalan, az a tűzhalál jele. Beteg ember esetében, ha az előbbi rész nagyon vonalkázott, akkor ez jó jelentéssel bír, mert a meggyógyulást, a felépülését jelzi. Akinek a szívvonala a sorsvonaláig ér, és a gyűrűs- (az egészségi ujj) valamint a kisujja (a neveletlen ujj) percein sok vonalka található, az magas életkort fog megérni.

Ha a hosszú, vékony ujjak belső oldala nagyon vonalkázott, a vonalak sok betegségre utalnak; ugyanez a vonalformáció rövid, vastag ujjakon viszont azt jelenti, hogy az illető jó egészségű, erős szervezetű.

A cigány jósasszonyok szerint nagy boldogságra számíthat az az ember, akinek tenyerén az életvonal össze van kötve a fejvonallal, továbbá, ha hiányzik a sorsvonala, és a szívvonala a fejvonalig ér. Ezt a prognózist megerősíti, ha a hüvelykujj és a mutatóujj közötti résen, a hüvelykujj hajlatában a bőr sima és kidomborodó.

[Készült A Pallas Nagy Lexikonának felhasználásával.]

Forrás: www.erzsebetrosta.hu



2020. október 4., vasárnap

8 érdekes kérdés, amit fel kell tenned a netes ismerkedés alatt



A netes ismerkedés sok esetben megreked egy bizonyos ponton, és az általános információcserén, érdeklődési körök megosztásán túl ritkán megyünk. Épp ezért, ha szeretnél egy kicsit többet megtudni a másik emberről, és a beszélgetéseteket is feldobnád, tedd fel neki ezt a 8 kérdést - így többet megtudhatsz róla, mint ő gondolná!



1/8 Mennyire fontos neked a szabadság egy kapcsolatban?

Vannak, akik szeretnek nagyon sok időt a partnerükkel tölteni, és a közös baráti kör alap, míg egyeseknek kell a szabadság, és az, hogy egy kicsit a saját életüket is élhessék (persze az elfogadott kereteken belül).

Te magadról biztosan tudod, hogy a kettő közül melyik vagy, és ezért nem árt tisztában lenned arról, a másik személyre mi igaz!

Hiszen ha számodra elképzelhetetlen, hogy a párod nélküled, a barátaival utazzon el hosszú hétvégézni, akkor ezekkel a részletekkel már az elején képben kell lenned.


2/8 Mi a szeretetnyelved?


Mindenkinek van szeretetnyelve, ennek a részletnek pedig óriási szerepe van a kapcsolat sikerességében!

Hiszen ha neked a minőségi idő a szeretetnyelved, a párodnak pedig a fizikai érintés, akkor fontos odafigyelnetek arra, hogy mindketten megkapjátok a másiktól ezt.

Ha elmarad, előbb-utóbb úgy fogjátok érezni, hogy nem vagytok értékelve, és a szeretet sem elég nagy a másik részéről.

Rengeteg félreértés származik a szeretetnyelvek miatt!

3/8 Szerinted milyen lesz az életed 5 év múlva?


Hiszen nem árt tudnod, milyen tervekkel rendelkezik az, akivel épp ismerkedni kezdtél.

Ha ugyanis ő 5 év múlva egy másik országban képzeli az életét, vagy egyből a karrierjéről kezd beszélni, úgy hamar egyértelművé válhat, hogy nem ugyanazt keresitek.

Természetesen nem baj, ha nem a házasságról és a gyerekvállalásról áradozik, de legalább nagyjából tudni fogod, ő merre halad.


4/8 Milyen volt életed legjobb nyaralása?


A nyaralások, a közös élmények nagyon fontosak egy kapcsolat szempontjából.

És épp ezért legalább ennyire sokat számít az, hogy kinek milyen típusú szabadidős program áll közel a szívéhez!

Persze ezeket könnyen össze lehet hangolni, ha megvan bennetek a kompromisszum-készség, de azért nem mindegy, hogy a beszélgetőtársad kettesben nyaralna veled, vagy számára inkább az az igazi vakációzás, ha a nagy baráti társasággal utaztok el.

5/8 Kérhetek egy tanácsot?

És ezt követően kérdezd meg, ő mit tenne a helyedben egy apróbb probléma megoldásáért.

Ez lehet akár az, hogy épp összevesztél az egyik barátnőddel, vagy a főnököd igazságtalanul bánt veled, esetleg nem tudod eldönteni, hogy megvedd-e az autót, amit kinéztél vagy sem...

A lényeg, hogy kérd ki valamiben a tanácsát, mert ebből látni fogod, ő hogyan oldja meg általánosságban a problémákat.


6/8 Éjszakai bagoly vagy, vagy inkább hajnali pacsirta?


Ez ugyanis rengeteget számít, nem csak azután, hogy összeköltöztetek, de már előtte is.

Két teljesen eltérő életritmust nehéz összehangolni egymással (jó hír, hogy persze nem lehetetlen), épp ezért nem árt már a kezdetekkor tudni, hogy mi várhat rád.

Sok félreértés születhet akár abból, hogy míg te este 10-kor várod a válaszát, ő akkor már az igazak álmát alussza - vagy fordítva.


7/8 Mi az a három dolog, ami ott van a bakancslistádon?


Mindenkinek van a fejében egy bakancslista azokról a dolgokról, amiket még szeretne élete során átélni vagy megvalósítani.

Még ha nincs is leírva egy papírra, akkor is biztosan fel tudnál sorolni három dolgot, és ezzel valószínűleg a beszélgetőtársad is így van!

Tedd fel neki ezt a kérdést, és figyeld meg, mennyire eltérőek a tiédhez képest!


8/8 Szereted a munkádat?

Semmiségnek tűnik ez a kérdés, de annál fontosabb a válasz.

Aki ugyanis utálja a munkahelyét, de nem igyekszik javítani a helyzeten, vagy nem próbál meg helyette másikat találni, előbb-utóbb a kiégés határán találhatja magát.

Az állandó stressz és a rossz kedv ilyenkor szinte alapvető részévé válik az életnek, ezért nem utolsó szempont, hogy vajon nála mi a helyzet!


Forrás: bien.hu





Életfeladat megtalálását segítő kérdéssor

Önismereti kérdések

15 kérdés, amit feltehetsz önmagadnak az életfeladatoddal kapcsolatban:

1. Miből merítek erőt?

Tevékenységek, amikkel összhangban vagy energetizálnak. Másrészt az olyan tevékenységek, amikkel nem vagy egy hullámhosszon elszívják az erőd. Légy éber és használd energiaszint-mércédet vezetésként.

2. Mi az, ami lelkesít?

Ez a kérdés sokkal célravezetőbb, mint az a langyos kérdés, hogy „Mi az, amit élvezek?” A lelkesedés mindenki számára könnyen érzékelhető. Az a vicces benne, hogy akkor jössz rá mi az, amit élvezettel teszel, ha egyszerűen arra ügyelsz, mi az, ami lelkesít.

„A kérdés, amit fel kellene tenned önmagadnak, nem úgy hangzik, hogy „Mit akarok?” vagy „Mik a céljaim?”, sokkal inkább „Mi az, ami lelkesítene? – Tim Ferries

3. Milyen ötleteim támadnak a zuhany alatt/a fürdőkádban?

A zuhanyzás amúgy is a leginkább ellazító része mindennapi életednek. Az inspiráció akkor jön, amikor ellazult vagy, mert akkor vagy a legbefogadóbb. Légy tehát éber, figyelj, milyen ötleteid támadnak, mialatt felfrissülsz és megtisztulsz.

4. Mit kérdeznek tőlem az emberek újra és újra?

Milyen tanácsokat kérnek tőled az emberek? Ez rámutat értékeidre, amivel általában potenciálisan szolgálhatsz a világnak.

5. Milyen típusú beszélgetéseket folytatok a hozzám legközelebb állókkal?

Milyen témában mélyedsz el a szeretteiddel? Milyen információkat osztasz meg a szívedhez közel állókkal? Miről beszélsz, ha „önmagad” vagy?

6. Hogyan töltöm a szabadidőmet?

A cselekedetek diktálják, hogy mi élvez előnyt.

7. Milyen témákról olvasok rendszeresen?

Egy világos iránymutató, ha megvilágítod érdeklődésed fő témáit.

8. Milyen visszatérő álmaim vannak?

Az álmaidban szereplő témák sokat elárulnak a tudatalattidról. Nézz utána álmaid jelentésének, hogy jobban megértsd, milyen ezoterikus bölcsesség rejlik bennük.

9. Milyen élettapasztalatoknál éreztem magam a leginkább élettel telinek?

Egy másik út, hogy kövesd a lelkesedésedet.



10. Milyen különleges érdeklődésem vagy képességem volt kisgyermekként?

Ha csak homályosan emlékszel, ha lehetséges kérdezd meg szüleidet, hogy tisztázhasd. Ez a kérdés sokat elmond a benned lakozó képességekről és érdeklődésről, amik a társadalmi kondicionálásod előtt jelen voltak.

11. Mit tennék, ha nem létezne a pénz témája?

Mi tesz téged gazdaggá, milyen környezetben élnél?

12. Mit tennék, ha egyáltalán nem aggódnék azon, hogy mit gondolnak mások?

Ahogyan a pénz kérdését illetően is fontos, hogy feltedd magadnak a kérdést, mit tennél, ha nem lennének korlátok/határok. Ha teljességgel szabadon azt tehetnéd, amit akarsz, akkor mihez fognál?

13. Mi szerepel saját kívánságlistám élén?

Mi a legfontosabb számomra? Milyen beteljesült dolgok töltenek el mély megelégedettséggel? Ezek minden bizonnyal elvezetnek az életcélodhoz.

14. Milyen témákat tudok összehozni, hogy megalkossam a saját különleges érdeklődési körömet?

Hogyan keveri össze az ember a különböző témákat, hogy megteremtse egyedülálló életmozaikját? Nagyszerű példa erre James Altucher, aki kedvelte a kosárlabdát és a statisztikákat. Ha az ember nem tehetséges, hogy magasabb színvonalon űzze pl. a kosárlabdát (ami a legtöbb ember esetében igaz), akkor összehozhatja úgy érdeklődését, hogy saját egyedülálló mestermunkájaként olvasztja össze őket.

15. Ha egy 1-2 mondatos rövid bemutatkozást kellene írnod magadról, ahol éned ideális oldalát kéne lefestened, az hogyan nézne ki?

Forrás: részlet- http://transinformation.net/enthuellt-eure-lebensbestimmung/

Magyar nyelvű fordítás: Scarlett - https://kristalyhang.wordpress.com